Farklı iki veya daha fazla malzemeyi istenen özellikleri sağlayacak şekilde, belirli şartlar ve oranlarda fiziksel olarak, makro yapıda bir araya getirilerek elde edilen malzemeye kompozit malzeme denir.
KULLANILDIĞI ALANLAR:
- İNŞAAT SEKTÖRÜ: Cephe korumaları, depolar, inşaat kalıpları, duraklar v.s.
- ŞEHİRCİLİK. Heykel, banklar, elektrik direkleri v.s.
- EV ALETLERİ: Masa, sandalye, dekoratif ev eşyaları v.s.
- ELEKTRİK VE ELEKTRONİK SANAYİ: Elektrik izolasyon, elektronik parçalar v.s.
- HAVACILIK SANAYİ: Planör gövdesi, uçak modelleri, uzay araçları v.s.
- OTOMOTİV SANAYİ: Otomobil kaportası parçaları, iç donanımı, tampon v.s.
- İŞ MAKİNALARI: Kabinler, kapaklar v.s.
KOMPOZİTLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Kompozit Malzemelerin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
- Yüksek mukavemet: Kompozitler yüksek mukavemet değerleri sağlayan malzemeler arasında en etkin olanlardan birisidir.
- Hafiflik: Kompozitler birim alan ağırlığında hem takviyesiz plastiklere, hem de metallere göre daha yüksek mukavemet değerleri sunmaktadır.
- Tasarım esnekliği: Kompozitler bir tasarımcının aklına gelebilecek her türlü karmaşık, basit, geniş, küçük, yapısal, estetik, dekoratif ya da fonksiyonel amaçlı olarak tasarlanabilir.
- Boyutsal stabilite: Çeşitli mekanik, çevresel baskılar altında termoset kompozit ürünler şekillerini ve işlevselliklerini korumaktadırlar.
- Yüksek Dielektrik Direnimi: Kompozitlerin göze çarpan elektrik yalıtım özellikleri, birçok komponent’in üretimi konusunda açık bir tercih nedenidir.
- Korozyon dayanımı: Kompozitler’ in antikorrozif özelliği, diğer üretim malzemelerinden üstün olan niteliklerinden biridir.
- Kalıplama kolaylığı: Kompozit ürünler, çelik türündeki geleneksel malzemelerde karşılaşılan birçok parçanın birleştirilmesi ve sonradan monte edilmesi işlemini tek parçada kalıplama olanağı ile ortadan kaldırmaktadır.
- Yüzey uygulamaları: Kompozit ürünlerde kullanılan polyester reçine, özel pigment katkıları ile renklendirilmek suretiyle, amaca uygun kendinden renkli olarakta üretilebilir.
- Şeffaflık özelliği: Kompozitler, cam kadar ışık geçirgen olabilir. Tam şeffaf olması nedeni ile ışığı yayması sayesinde, diffüze ışığın önem kazandığı seralarda ve güneş kolektörü yapımında önemli avantaj sağlar.
- Beton yüzeylere uygulama imkanı: Beton yüzeylere, kompozitler mükemmel yapışır. Özellikle, betonun gözenekli olması nedeniyle, kompozit’i oluşturan ana malzemelerden polyester reçinenin beton gözeneklerinden sızması ve beton kütle içinde sertleşmesinden dolayı mükemmel bir yapışma sağlanır.
- Ahşap yüzeylere uygulama imkanı: Kompozitler ahşap yüzeylere yapışma özelliğine sahiptir. Ancak ahşabın kuru olması ve stiren ihtiva eden polyester reçine ile iyi bir şekilde emdirilmesi gerekir.
- Demir yüzeylere uygulama imkanı: Demir yüzeydeki pas ve yağ kalıntıları temizlendikten sonra kompozitlerle kaplanabilir. Bu sayede demir ve çelik yüzeyler, kompozitlerle kaplanarak korozyon etkilerinden korunmaktadır.
- Yanmazlık özelliği: Kompozitlerin alev dayanımı, kullanılan polyesterin özelliğine bağlıdır. Alev dayanım özelliğinin arandığı yerlerde “Alev dayanımlı” polyester kullanılmalıdır.
- Kompozitler sıcaklıktan etkilenmez: Kompozit ürünler, termoset plastikler grubundan polyester reçineler ile yapıldığı için yumuşamaz ve şekil değiştirmez. Isı dayanıklılığı kullanılan polyester reçinenin cinsine bağlıdır.
- Kompozitler içine farklı malzemeler gömülebilir: Kompozitler çine demir, ahşap, halat, tel, mukavva, poliüretan sert köpük gibi malzemeler gömülerek mekanik özellikleri farklılaştırılabilir.
- Tamir edilebilirlik özelliği: Tamir izlerinin görünmemesi için, onarım işleminin bir kalıp üzerinde yapılması, ya da onarımdan sonra zımpara veya boya yapılması gerekir.
- Kompozitler kesilip delinebilir: Kompozitler, tahta gibi kolayca kesilir, delinir, zımparalanır. Bu amaçla kullanılan aletlerin sert çelik veya elmas uçlu olması halinde daha iyi sonuç alınmaktadır.
Kompozit Profiller:
Kompozit Profiller, bobin halindeki elyafların belirli bir hat boyunca reçine banyosundan sonra sıcak kalıp içerisinden bir çekici vasıtasıyla çekilerek istenilen uzunlıkta ebatlanmasıyla üretilir. Bu üretim tekniğine Pultruzyon denir.
Kompozit Profiller istenilen ölçü ve ebatlarda imal edilebilmektedir. Tüm profil çeşitlerini üretebilecek kapasitede uzman kadro ve teknik donanım firmamızda mevcuttur.
Farklılığımızı ortaya koyabilmek adına amacımız sadece standart ürünlerle var olmak değildir. Standart ürünlerimizin dışında farklı dizaynlarda ve üretimi zor parçalarıda yapabilmektir. Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz ürünler farklı sektörlere hitap eden ürünlerdir. Bunlar gibi Pultruzyonda deneyim gerektiren ürünleri tecrübeli kadromuz sayesinde üretebilmekteyiz.
BİR AR-GE PROJESİ “KOMPOZİT K-14 KİRİŞ”
1988 yılından bugüne betonarme kalıp sistemleri konusunda faaliyet gösteren yenilikçi firmamız yenilikçi yaklaşımıyla yıllardır sektörde faaliyet göstermektedir. Bu yenilikçi yaklaşımını tecrübesiyle birleştirip yeni bir ürün için başlattığı çalışmalar sona ermiştir. Ülkemiz giderek bölgesinde inşaat malzemesi üretiminde bir merkez haline gelmekle beraber, inşaat malzemesi üreten firma sayısıda artış göstermektedir.
Tüm bu sektör içinde İDES Kalıp farklılık yaratmak ve sektöre yenilik sunmak amacıyla çalışmalarını yenilemiştir.
K14, firmamızın yaklaşık iki yıllık bir Ar-Ge çalışmasının sonucunda Tübitak’tan “Yenilikçi Projeler” kategorisinde destek almayı başarmış bir projedir.
Kompozit malzemeler dünyada birçok sektörde olduğu gibi (Otomotiv, Havacılık, Savunma vs.) inşaat sektöründe de kullanılmaktadır. Ülkemizde de yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi olan Kompozit malzemeler, uzun ömürlü, mukavemetli malzeme vs. gibi arayışların sonucunda kullanılmaya başlanmıştır.İDES Kalıp’ın çıkış noktası da ahşap malzemelerin dezavantajlarını görüp, neden kompozit olmasın noktasından başlayan bir öyküdür. İDES Kalıp, tamamıyla bir mühendislik ve ekip çalışması göstererek; ürün tasarımından, üretimi yapılabileceği, Pulturuzyon makinasının imalatına kadar özgün bir ürün ortaya koymuştur.
K14 Kompozit Taşıyıcı Kiriş, cam elyaf ve polyester içerikli bir malzemeden imal edilen muadillerine göre bir çok avantajı olan bir malzemedir. Bilindiği gibi günümüzde inşaatlarda döşeme, perde ve kolon kalıplarında ahşap malzeme kullanılmaktadır. Bugüne kadar projelerimizde kullandığımız H20 ahşap malzemelerini yurtdışından ithal etmekte iken, bugün K14 projesinin hayata geçmesiyle, 1200 m2 lik kendi üretim hattımızda istenilen boyda, miktarda ve renkte üretim yapabilmekteyiz.
K14 Kompozit Kiriş ürün geliştirme çalışmaları esnasında, bir yandan da kendi test cihazını yaparak ürün testlerini gerçekleştirmiştir. Üniversitelerle birlikte yaptığı çalışmalarla bunu tescillemiştir. Kısacası böyle bir ürünü hayata geçirmeden önce Ar-Ge sürecinde çok dikkatli çalışmalar yapan firmamız ürünün güvenilirliğinden emin olmadan hareket etmemiştir. K14 Kompozit Kiriş’in sahadaki ilk denemeleri, kendi şantiyemiz olan Tekirdağ’da ki Reka şantiyesinde, perde kalıplarında denenmiş ve başarı elde etmiştir.
K-14 Kiriş Kompozitlerin tüm genel özelliklerini içerdiği gibi yapılan özel çalışmalar sayesinde mukavemet özellikleri artırılmıştır.
Şantiyeniz için ciddi avantajlar getirecektir..
K14 bu üstün özellikleriyle, inşaat projelerinde, döşeme, perde ve kolon kalıplarında kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.